I 2013 fik vi vores nye Eurofox slæbefly leveret direkte fra fabrikken. Eurofoxen, i daglig tale kaldet "Foxen", er klubbens arbejdshest, der bruges til at trække svæveflyene op i luften.
Dette nye slæbefly er mere miljøvenligt end traditionelle motorfly. Det bruger blyfri benzin og kun 14-16 liter i timen. Flyet tilhører klassen Ultralet. Det er forsynet med et indbygget spil, der ruller slæbetovet ind, så snart svæveflyet er udløst fra tovet. Derpå returnerer Foxen til flyvepladsen og er klar til at slæbe det næste svævefly i luften.
På grund af banelængden kan vi kun benytte flyslæb som startmetode i Viborg. Til gengæld kan vi blive sat af netop der, hvor termikken står.
XN er klubbens tosædede skolefly. Nye medlemmer, der skal lære at flyve, træner på dette fly sammen med en instruktør frem til solo.
XN er særdeles velegnet til at uddanne nye piloter. Det vejer 400 kg og har et vingefang på 17 m. Glidetallet er 36, så det egner sig også til længere ture væk fra pladsen. Flyet har været i klubbn siden 2018.
Det er også XN der forestår introduktionsflyvninger med vores gæster og dermed den du kommer til at flyve i som gæst
Dette er klubbens ensædede skolefly som er købt brugt i Spanien i januar 2016 og inden sæsonen gennemgik en større renovering på værkstedet.
Når eleven er gået solo på det tosædede skolefly, bliver han/hun omskolet til dette fly og gør resten af uddannelsen færdig her frem til certifikatet. Stadig med briefing og debriefing af en instruktør.
ASW'en er et dejligt harmonisk fly, som også S-piloterne gerne flyver i. Så det er et alsidigt fly i klubbens flåde. Flyet tilhører standardklassen, dvs. 15 m spændvidde.
X7 som den hedder med konkurrencenummer er en LS 4. Det er et meget populært klubfly i mange klubber, fordi det er lejfløjet og har nogle gode præstationer. Her drejer det sig også om et fly i standardklassen.
Når man har erhvervet sit certifikat, kan man blive omskolet til dette fly. Flyet er også populært på konkurrenceniveau, og det egner sig fint til at få taget hul på strækflyvningen. Den gode siddekomfort gør, at man kan holde ud at sidde i en LS 4 i mange timer.
Med et glidetal på 40 præsterer det lidt bedre end en ASW 19. Topfart: 270 kmt.
Vi købte flyet som nyt i 1993. Selv om det er en "gammel dreng" efterhånden er en Discus CS stadig et attraktivt fly til i konkurrencer. Med et glidetal på 42 kan Discus'en i rolig luft glide fra Herning til Viborg i et stræk på hastigheden for bedste glid, hvis højden er 1200 m. Der skal også lige være plads til en landingsrunde.
Det er et robust fly med lidt mere racerblod i årerne. Det har temperament og er kontant at flyve i. Den var banebrydende, da typen blev lanceret midt i 1980'erne. Vingeforkanten var ikke som normalt en lige linje, men "knækket" flere steder. Videnskabelige målinger havde vist, at det gav et bedre præsterende vingeprofil. Ideen er taget op af andre, men en Discus kan stadig være med i konkurrencefeltet.
Viborg Svæveflyveklub anskaffede ZG tilbage i 1995. Den var dengang 4 år gammel. Grundlæggende kan man sige, at flyet dækker et behov for hyggeflyvning, hvor man kan flyve lidt sightseeing alene eller sammen med familie og venner. Man er uafhængig af termikken, og man kan komme i luften uden hjælp. På den måde er ZG et populært fly i klubben.
Man kan vælge at lade sig uddanne på ZG i stedet for på svævefly. Men vi bruger også ZG til at uddanne S-piloter, når de skal stifte bekendtskab med stræknormer i uddannelsen og prøve udelanding.
8X er et privatejet fly, som kom til klubben i 2012. Det er et konkurrencefly i 15 m klassen, som i modsætning til standardklassen er udstyret med flaps. Flaps giver fordele, både når man stiger i boblerne og på de lange glid til næste opvindsområde. Vingen er en videreudvikling af profilet fra en Discus.
Spændvidden er 15 m, men kroppen er kortere og smallere end mange andre fly, hvilket giver 8X nogle gode præstationer med et glidetal på 47. Vægten er blot 240 kg.
På en god dag flyver man uden problemer en tur på 300 km. Det er en oplevelse, man husker.