Svæveflyvning er en individuel sportsgren - når man sidder i flyet
på jorden er det det stik modsatte.
Klubben i dag
Viborg Svæveflyveklub er som idrætsklub en del af fritidstilbuddet i kommunen på linie med håndbold, fodbold, badminton, tennis osv. Svæveflyvning er ikke forbeholdt en snæver kreds af flyveentusiaster som man måske skulle tro. Svæveflyvning er en sport for almindelige mennesker. Kvinder og mænd, unge og ældre (faktisk må man flyve alene allerede som 14-årig). Svæveflyvning kan man dyrke hele livet
Sammenligner vi os med de andre sportsgrene/foreninger er vi en relativt lille klub med for tiden omkring 30 medlemmer. Sammenlignet med andre idrætsgrene er svæveflyvning relativt dyr - men vi måske alligevel billigere end det fleste tror, og sammenlignet med anden flyvning er svæveflyvning til gengæld meget billig.
Når man kan holde fornuftige priser på svæveflyvning, hænger det dels sammen med den effektive økonomiske drift af klubben, dels med traditionen for, at medlemmerne selv smøger ærmerne op og deltager i de forefaldende opgaver, herunder den løbende vedligeholdelse af flyene. Du betaler heller ikke løn til den instruktør, der lærer dig at flyve. Idrætsledelse er i Danmark ulønnet arbejde.
Det frivillige arbejde er også en del af hele det værdifulde sociale liv omkring svæveflyvning og det er i høj grad en del af klubbens DNA. Det er meget enkelt, uden fælleskabet kunne vi ikke eksistere. Svæveflyvning er en induvidiel sportsgren, når man sidder i flyet, på jorden er det det stik modsatte. Et fællesskab for ung som gammel, direktør eller avisbud, mand eller kvinde.
Der er tradition for
velfortjent sommer & vinter hygge
Klubbens historie
Viborg Svæveflyveklub har en del år på bagen. Klubben blev stiftet helt tilbage i 1939, hvor der den 10. februar blev afholdt stiftende generalforsamling. Ved et møde for interesserede i januar 1939 var der omkring 200 fremmødte. Måske afspejler det store antal, at man både tænkte på en motorflyveklub og en svæveflyveklub i det første udspil.
På den stiftende generalforsamling den 10. februar blev svæveflyveklubbens vedtægter vedtaget, ligesom der blev valgt en bestyrelse. Klubbens første formand var urmager Peter Petersen. Allerede dengang fremhæver medlemmerne det gode kammeratskab som et kendetegn ved klubben, og sammenhold var der brug for, for alt skulle bygges op fra grunden.
De første fly
På det tidspunkt gik man ikke bare ud og købte et fly. Nej, man byggede det selv. Derfor var det en ganske naturlig ting, at medlemmerne forpligtede sig på 100 arbejdstimer. To gange om ugen mødtes omkring 20 mennesker i Husflidsforeningens lokaler i Gothersgade for at bygge det første fly
De første flyvninger foregik på Klostermarken over for Asmild Kirke. Startmetoden var primitiv (først en lastbil, der trak flyet i luften, som når man løber en drage i gang). Det gav kun lige højde til at dreje rundt og lande, så nutidens flyvninger på mange timer, kendte pionererne ikke til.
På billedet det første skolefly, en Grunau 9, kaldet "Onkel Holger".
Flyvepladsen
På sigt var Klostermarken ikke et velegnet sted for svæveflyvning. Det førte klubben ud i en omflakkende tilværelse fra 1948-1968, hvor den fik fast grund under fødderne igen på den nyanlagte Viborg Flyveplads. Her har klubben så holdt til helt frem til i dag, men i de 20 års ”udlændighed” havde man fløjet fra så forskellige pladser som Gammelstrup Hede, Herning Flyveplads (Skinderholm), Karup, Tirstrup og Bording. Det kostede medlemmer, klubben overlevede, og med Viborg Flyveplads kom der lysere tider med flere medlemmer og en moderne flåde.
Viborg flyveplads er desuden en af Danmarks smukkest beliggende flyvepladser. Vi tilbringer meget tid på jorden også, og så er det jo dejligt at det er i et naturflot landskab
Fællesskabet
Flåden er til stadighed blevet moderniseret, så Viborg Svæveflyveklub har et godt tilbud til medlemmernes flyveambitioner. Alle fly er i dag af glasfiber/kulfiber.
Det gælder også uddannelsesflyene. Et andet nyere projekt var opførelsen af et nyt værksted for et par år siden.
Ofte trækker medlemmerne i arbejdstøjet, hvilket er med til at holde priserne for svæveflyvningen på et overkommeligt niveau, samtidig med at de fælles arbejdsopgaver er med til at styrke sammenhold og kammeratskab i klubben.
Det sociale liv er en stor den af de fleste svæveklubber i Danmark. Vi er alle afhængige af hinanden og både unge og ældre har et godt fællesskab i flyvning og kan konkurrere på lige vilkår. Om du er 20 eller 70 år ung/gammel.
Alt i klubben foregår desuden på frivillig basis, hvilket er med til at holde priserne for svæveflyvningen på et overkommeligt niveau.